Hvilken betydning har nære relasjoner når mennesker skal endre på et problematisk rusbruk?

I denne artikkelen fra Marius Veseth og kollegaer utforskes betydningen som nære forhold, i denne sammenhengen venner og familie, har for personer som skal komme seg fra et problematisk rusbruk. Prosjektet er utviklet ved KORFOR.

Hva gjorde vi?

30 personer som er deltakere i Stayer-studien ved KORFOR ble intervjuet for å beskrive hva som skulle til for at de skulle komme seg fra et problematisk rusbruk, og utvikle det livet de selv ønsket seg. Alle disse 30 personene var rusfri på 4. eller 5. året, og har nå jobb eller er i utdanning. De har også sosiale nettverk som fungerer for dem slik de beskriver det. Intervjuene ble gjennomført av personer som selv har erfaringer med å endre på problematisk rusbruk, og prosjektet er slik basert på brukermedvirkning i forskning.

Hva fant vi?

Personene i studien beskrev forskjellige tema som var knyttet til betydningen av nære forhold. Det handlet om å bevege seg i en ustabil sosial verden i perioden etter problematisk rusbruk, der en del av de nære forholdene blir beskrevet som å skape utfordringer for personens bedringsprosess.

Det blir også beskrevet hvordan nære forhold var svært viktige for støtte, hjelp og utvikling for disse personene, og hvordan betydningen av nære forhold endrer seg etterhvert som livet går sin gang.

Veseth4

Hvorfor er dette viktige funn?

Resultatene i denne artikkelen er viktige fordi de understreker hvor sentralt det er at nære relasjoner tas med i betraktningen når mennesker skal få hjelp til å gjøre store endringer i sine egne liv, og at betydningen av nære forhold endrer seg over tid, på samme måte som hos alle mennesker. Resultatene minner oss på at jobben med å endre et liv, ikke kan gjøres alene. Dette er viktig kunnskap for hjelpeapparat, og ikke minst for dem som ønsker å forandre livet sitt blant annet ved å gjøre noe med sin rusbruk. Og ikke minst er dette viktig kunnskap for dem som står personen det gjelder nær.

Artikkelen drøfter også brukermedvirkning i forskning i rusfeltet, og løfter frem hvordan intervjuere med egenerfaringer kan ha bidratt til å stille andre typer spørsmål i dette prosjektet. Dette kan ha ført til at kunnskapen som er blitt utviklet har ligget tett på deltakernes levde erfaringer.

veseth1

Her er et av sitatene som beskrives i artikkelen for å understreke hvor viktige nære forhold er når man skal endre på viktige ting i livet:

So it’s my wife who has saved my ass a couple of times, she’s gotten me out of some really bad situations sometimes. I’ve been on the verge of relapsing, maybe meeting someone, being offered something, and then I’ve thought how good it would be to get that buzz, I’ve laid in bed and fantasized about it, but then luckily I’ve managed to be honest with her about it. Got it off my chest you could say, and…So it’s important to have good people around you then, who you can be honest with and talk to. You can’t do it alone.

Veseth3

Hvis du ønsker å få tilsendt artikkelen kan du kontakte meg på thla@sus.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s